Selecteer een pagina

Wie zijn auto wil verzekeren, kan dit tegenwoordig vanuit zijn luie stoel regelen. Bij vrijwel iedere verzekeraar kun je namelijk online een autoverzekering afsluiten. Om de aanvraag makkelijk en snel te laten verlopen, heb je een aantal dingen nodig. In deze tekst zetten wij op een rijtje wat je precies nodig hebt, zodat je niet veel tijd en moeite kwijt bent aan een autoverzekering aanvragen.
 

Kenteken van de auto

Aangezien iedere auto een kentekenplaat moet hebben, verbaast het je waarschijnlijk niet dat je deze nodig hebt bij online autoverzekering aanvragen. Een verzekeraar gebruikt het kenteken van je auto namelijk om de premie te berekenen. Vandaar dat je een auto ook pas kunt verzekeren vanaf het moment dat deze op kenteken is gezet. Bij veel verzekeraars kun je al wel berekenen hoeveel premie je betaalt zonder dat je het kenteken weet. De berekening wordt dan gemaakt op basis van bouwjaar, bouwmaand, brandstofsoort, merk, model en uitvoering.
 

Datum waarop de auto op jouw naam is gezet

Het kenteken is niet het enige wat je nodig hebt als jij je auto wilt verzekeren. Een verzekeraar vraagt je namelijk ook naar de datum waarop de auto op jouw naam is gezet. Sommige mensen denken dat dit de datum is waarop zij het voertuig gekocht hebben, maar dit hoeft niet zo te zijn. Kijk daarom voor de zekerheid altijd even op deel 1B van het tenaamstellingsbewijs. Onder het onderdeel ‘aanvang tenaamstelling’ vind je de datum waarop de auto op jouw naam is gezet.
 

Meldcode

Ben je de gelukkige eigenaar van een nieuwe Audi? Dan wil je hier snel een Audi verzekering voor afsluiten. Logisch, want je wilt snel met je nieuwe auto de weg op. Zorg er daarom voor dat je ook de meldcode bij de hand hebt. Deze code bestaat uit de laatste vier cijfers van het chassisnummer van het voertuig. Je hoeft niet onder je auto te kruipen om deze code te achterhalen, want je vindt hem op tenaamstellingsbewijs deel 1B.
 

Schadevrije jaren

Bij het online aanvragen van een autoverzekering vraagt een verzekeraar je ook naar schadevrije jaren. Vul deze altijd in, want je krijgt korting op de premie van je autoverzekering. Voor ieder jaar dat je geen schade hebt gereden met je auto, bouw je één schadevrij jaar op. Weet je niet precies hoeveel schadevrije jaren je hebt? Werp dan een blik op je verzekeringspolis. Je kunt je schadevrije jaren ook opvragen via Roy-data, een centrale database waarin alle verzekeraars de opgebouwde schadevrije jaren bijhouden.
 

Andere gegevens

Naast de bovenstaande zaken vraagt een verzekeraar je ook nog om een aantal gegevens in te vullen als je online een autoverzekering aanvraagt. Zo dien je bijvoorbeeld de gegevens van de hoofdbestuurder in te vullen, zoals geboortedatum en postcode. Ook word je gevraagd naar een rekeningnummer voor het afschrijven van de premie. Een verzekeraar wil bovendien weten hoeveel kilometer je gemiddeld per jaar rijdt. Tot slot kies je hoe je jouw auto wilt verzekeren.